ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Πως μπορώ να λαμβάνω το Άμαστρις;

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Είδα το δολοφόνο…

από την Hurriyet



Πλησιάζοντας στη διασταύρωση του δρόμου προς την εκκλησία, άρχισα να μπαίνω στο νόημα. Το περιβάλλον θύμιζε μίζερο ντεκόρ ζοφερής ταινίας, διακοσμημένο με τα συνθήματα μιας ακραίας ομάδας νεαρών εθνικιστών, που έχουν μεταστραφεί στο ισλάμ.
Από πού ήρθαν και πως βρέθηκαν εκεί; Γιατί επέλεξαν τα σοκάκια γύρω από την εκκλησία;
Όταν φτάσαμε μπροστά στην εκκλησία, ο φίλος που με ξεναγούσε στους δρόμους της Τραπεζούντας,  μου έδειξε αυτούς τους νεαρούς και μου είπε:
- «Είναι πάντα εδώ. Ξημεροβραδιάζονται στο καφενείο της γωνίας και χασομερούν παίζοντας τάβλι. Πιστεύουν ότι στην περιοχή δραστηριοποιείται μια οργάνωση, η οποία θέλει να αναβιώσει τη Δημοκρατία του Πόντου». Για να προσθέσει αμέσως μετά:
- «Άλλωστε εδώ ήταν που  δολοφονήθηκε ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Σαντόρο»
Πράγματι, ακόμη κι αν δεν γνώριζα τίποτε απ’ όλα αυτά, και μόνο μια απλή ματιά στα συνθήματα που κυριαρχούσαν στους τοίχους, στις ταμπέλες και στις αφίσες που ήταν κολλημένες στα τζάμια των μαγαζιών, ήταν υπεραρκετή για να καταλάβω τι τρέχει.
Μη ξεχνάμε ότι από εδώ βγήκε ο δολοφόνος του ιερέα Σαντόρο.
Αρχίζω να θυμάμαι καλύτερα. Την εποχή που έκανα ρεπορτάζ για το MGK  στην Άγκυρα, η γενική εντύπωση που επικρατούσε στους κυβερνητικούς κύκλους, όσον αφορά την περιοχή, ήταν -αν δε με απατά η μνήμη μου- ότι «στην Τραπεζούντα αρχίζει να αναπτύσσεται και πάλι δραστηριότητα υπέρ της επανασύστασης της Δημοκρατίας του Πόντου».

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ’ αρχήν η δολοφονία του Χραντ Ντινκ. Ο Σαμάστ, ο δολοφόνος του, προερχόταν από την Τραπεζούντα. Έπειτα η δολοφονία του ιερέα Σαντόρο…
Συνδυάζοντας την εικόνα που είχα μπροστά στα μάτια μου, μιας εκκλησίας «πολιορκημένης» στην κυριολεξία από τους φανατικούς εθνικιστικές, και τη συνεχή διαρροή ψευδών ειδήσεων  για μια ανύπαρκτη οργάνωση, που υποτίθεται ότι εργάζεται για την επανασύσταση της «Δημοκρατίας του Πόντου», κατάλαβα καλύτερα τι ήταν αυτό που οδήγησε αυτούς τους νεαρούς εκεί που είναι σήμερα ή τουλάχιστον  τι ήταν αυτό που προετοίμασε το έδαφος για αυτήν την εξέλιξη.  
Περπατώντας στα ίδια τα σοκάκια της Τραπεζούντας μπόρεσα να κατανοήσω καλύτερα τη δολοφονία του Σαντόρο.
Είναι ολοφάνερο τι ήταν αυτό που έφερε αυτή τη νεολαία σε αυτήν την κατάσταση του τυφλού φανατισμού. 
Ο δολοφόνος του Χραντ Ντινκ με την επιπολαιότητα της ηλικίας του δήλωσε ότι πυροβόλησε «εν βρασμώ ψυχής». Στην πραγματικότητα όμως είχε μεσολαβήσει μια χρόνια προπαρασκευή αυτού του εγκλήματος. Για να το πω με άλλα λόγια: η ουσία είναι ότι  έχει οργανωθεί μια  σειρά «κατά συρροή» δολοφονιών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: