ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Πως μπορώ να λαμβάνω το Άμαστρις;

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ο Πόντος σήμερα…

Μικρές ειδήσεις από και για το σύγχρονο Πόντο, όπως τις αλιεύσαμε μέσα από τις σελίδες του τύπου*




Έφυγε η τελευταία «ανταλλάξιμη»…

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών η Fatma Baş, κάτοικος του χωριού Aydoğdu, που βρίσκεται στην περιοχή του Βεζύρ Κιοπρού της Σαμψούντας. Ήταν η τελευταία από τα μέλη των 300 περίπου τουρκικών οικογενειών από το Διπόταμο Καβάλας που ήρθαν το 1924 στη Σαμψούντα. Η Fatma Baş, η οποία είχε 4 παιδιά και 47 εγγόνια, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Aydoğdu. Το 1924 με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης η Fatma Baş και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Διπόταμο (τότε Çayleyik) στην περιοχή της Χρυσούπολης. «Η γιαγιά μου ήθελε πάρα πολύ να δει για μια τελευταία φορά, πριν πεθάνει, τον τόπο που γεννήθηκε, αλλά δυστυχώς δεν ήταν γραφτό», δήλωσε ένας από τους εγγονούς της.



Ψάχνουν 73 κιλά χρυσό που άφησαν πίσω τους οι Πόντιοι…

Με οδηγό τους ένα χάρτη κάτοικοι του χωριού Σελαμέτ της Ριζούντας άρχισαν ανασκαφές σε ένα χωράφι με τσάι που βρίσκεται κάτω από το τζαμί του χωριού. Σύμφωνα με το χάρτη στο χωράφι αυτό βρίσκονται θαμμένα 73 κιλά χρυσού, που άφησαν πριν την Ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού. Οι επίδοξοι χρυσοθήρες ήλθαν σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του χωραφιού και αφού έλαβαν την άδειά του, άρχισαν το σκάψιμο παρουσία αρμοδίων της Στρατοχωροφυλακής και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Οι κάτοικοι του χωριού διηγούνται ότι στο χωριό τους υπήρχε μια φήμη πως πιθανόν να υπήρχε χρυσός θαμμένος κοντά σε μία βρύση, κανείς τους όμως δεν πιστεύει ότι μπορεί οι ιδιοκτήτες του να τον άφησαν και να έφυγαν.



Η Τραπεζούντα γιορτάζει την «Επέτειο της Νίκης» με άδειους δρόμους…

Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και πλήθους κόσμου που κατέκλυσε τους δρόμους για να παρακολουθήσει τις στρατιωτικές παρελάσεις ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα και σε ολόκληρη την Τουρκία ο επίσημος εορτασμός της «Ημέρας Νίκης» . Στην Τραπεζούντα όμως της επαρχίας της Μαύρης Θάλασσας τα στρατιωτικά οχήματα με τους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους ανώτερους στρατιωτικούς παρέλασαν σε άδειους δρόμους, καθώς οι κάτοικοι φάνηκε ότι προτίμησαν τις επισκέψεις σε συγγενικά σπίτια του εορτασμού της μουσουλμανικής εορτής του Eid Al-Fitr. Ο υποτονικοί επίσημοι εορτασμοί διήρκεσαν στην Τραπεζούντα μόλις 25 λεπτά. Σε κάθε άλλο μέρος της Τουρκίας από την άλλη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα στάδια και τους δρόμους όπου πραγματοποιήθηκαν επίσημοι εορτασμοί, για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές παρελάσεις.


Ταινία για τη ζωή του Τοπάλ Οσμάν!

Κινηματογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του διαβόητου Τοπάλ Οσμάν από την Κερασούντα, του ανθρώπου που ως επικεφαλής των ένοπλων σωμάτων της παρακρατικής οργάνωσης Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyet πρωταγωνίστησε σε μερικά από τα πιο βίαια κεφάλαια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πρόκειται να γυριστεί στη γειτονική χώρα. Η ανακοίνωση έγινε από τον παραγωγό της ταινίας Coşkun Yeltekin, αμέσως μάλιστα μετά την έξοδό του από το Διοικητήριο της Κερασούντας, όπου επισκέφτηκε το Νομάρχη συνοδευόμενος από τον πρωταγωνιστή της ταινίας Selahattin Taşdöğen, προκειμένου να τον ευχαριστήσουν «για τη φιλοξενία του και τη συνδρομή του στην ολοκλήρωση της ταινίας». Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος κινηματογραφικός παραγωγός τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στις 4 Νοεμβρίου υπό την καθοδήγηση του Κερασούντιου σκηνοθέτη Atilla Akarsu. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος 30ηθοποιοί και 50 τεχνικοί ενώ το συνολικό κόστος της παραγωγής αναμένεται να ανέλθει στα 2 εκατ. τ.λ.
Πηγή: Today's Zaman

Η δεκάχρονη από τον Πόντο που τρελαίνει τους Τούρκους
Μια δεκάχρονη κουκλίτσα υψώνει φωνή στην καρδιά της Τουρκίας επιβάλλοντας την ποντιακή καταγωγή της! Πρόκειται για τη μικρή Μπιούρσα Γκεντς, τουρκικής υπηκοότητας, που εδώ και καιρό έχει αναστατώσει και διχάσει τη γείτονα χώρα χορεύοντας και τραγουδώντας ποντιακά από εκπομπή σε εκπομπή. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της ήταν στο «Τουρκία έχεις ταλέντο», όπου ένας κριτής σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από το πλατό. Εκτοτε η δεκάχρονη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη γείτονα χώρα. H Μπιούρσα Γκεντς χόρεψε υπέροχα παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία ποντιακής λύρας. Και ενώ το κοινό την καταχειροκρότησε, ένας από τους κριτές αποχώρησε μετά την εμφάνισή της. Η καταγωγή της μικρής είναι από τον Πόντο, έχει τουρκική υπηκοότητα και αυτό είναι που διχάζει σε κάθε εμφάνισή της. Η μικρή Μπιούρσα έχει γίνει το νέο αστέρι και ακόμη και σήμερα δέχεται βροχή από προτάσεις για να εμφανιστεί σε πολλές εκπομπές και να χορέψει -συνοδεία ποντιακής λύρας- παραδοσιακούς χορούς. Οι γονείς είναι περήφανοι για τη μικρή και τη συνοδεύουν σε κάθε εμφάνισή της. Μπορεί να στέκονται στα παρασκήνια, θαυμάζουν όμως την κόρη τους και χαίρονται που έχει γίνει αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και έχει πάρει θετικές κριτικές.
Πηγή: Espresso


* Η σελίδα περιλαμβάνει δημοσιεύματα του ελληνικού, τουρκικού και διεθνούς τύπου, τα οποία αναφέρονται στο σημερινό Πόντο και αναδημοσιεύονται χωρίς το περιοδικό μας να συμφωνεί κατ’ ανάγκη με την άποψη την οποία εκφράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: